Het gaat prima, na drie weken thuis…

Afgelopen week hadden we wederom een burn-out café op onze prachtige locatie in IJlst. We waren met een kleine groep, dit gaf ruimte voor meer aandacht voor mens en gesprek.

Één van de deelnemers was er voor het eerst, kwam kwiek en vitaal binnen, oogde opgeruimd. Tijdens de introductie bleef ze stevig en beschreef ze een uitval van drie weken, en na deze periode was ze er weer naar eigen zeggen…..

In een 1 op 1 gesprek vertelde ze haar verhaal. Moeder van een groot gezin, een drukke man, zelf een drukke baan en zelf opgevoed in een context waar hard werken en doorgaan de norm was, voor eigen ruimte was geen aandacht. Uit haar verhaal bleek dat ze sinds ruim twintig jaar niet meer lekker met een boek op de bank had gezeten. En juist dát het was wat haar energie en rust gaf.

Tijdens het mooie gesprek kreeg ze voortdurend inzichten, andere perspectieven alsook nieuwe openingen. Ze werd behoorlijk door elkaar geschud en was zichtbaar aangedaan. Enerzijds was ze opgelucht dat ze haar masker kon laten zakken en haar gevoel de ruimte kon geven. Anderzijds voelde ze zich ook teruggeworpen omdat ze nog lang niet zover leek zoals ze had gedacht te zijn.

Wat haar ook hielp was de herkenning bij de andere deelnemers die hun eigen verhalen deelden, hun situaties en routes door deze pittige en leerzame periodes. Het blijft indrukwekkend te zien hoe heftig een burn-out kan zijn alsook hoe veerkrachtig, moedig en creatief mensen zijn.

Voor Maaike en mijzelf is het persoonlijk heel waardevol om naast al deze mensen in een burn-out te staan. Na de zomer gaan we door met de burn-out cafés en de smederijen. We wensen jullie allen een mooie zomer toe.

Met vrolijke groet,

Maaike en Arno

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *